Todos los jóvenes tristes y literarios

31 jul.

Todos los jóvenes tristes y literarios és la primera novel·la de Keith Gessen, fundador i codirector de la revista de culte n+1 i, ja és un fet, hereu del títol de next big thing de la narrativa nord-americana que fins ahir mateix ostentava el gran Dave Eggers. En una paradoxa molt pròpia dels seus Estats Units, Gessen va néixer a Moscú no fa encara trenta-cinc anys, i aquest origen rus té un pes tan important en la seva novel·la com la seva educació universitària de primera classe a Harvard i la seva condició de jove literat al Nova York del nou mil·lenni.

El gran tema de Todos los jóvenes tristes i literarios és la pèrdua de les il·lusions. Mark, Sam i Keith, els seus tres protagonistes, comencen el llibre sent uns joves de vint anys brillants, ambiciosos i amb tot un futur obert al seu davant i l’acaben, ja complerts els trenta, derrotats per unes vides que mai no han sabut com viure. Mark volia escriure una tesis sobre la Revolució Russa i ha acabat enganxat al porno per internet mentre prova d’oblidar al gran amor de la seva vida. Sam volia escriure la Gran Novel·la Sionista, però mai no ha arribat a aprendre hebreu i ara el seu nom està desapareixent a marxes forçades del Google. I Keith, fill d’immigrants russos, viu angoixat per la seva incapacitat de diferenciar els problemes polítics dels personals.

La novel·la està plena de moments brillants i de reflexions interessantíssimes. La forma en què Keith Gessen retrata el nostre món (la nostra dependència d’internet i de les noves tecnologies, la nostra relació bipolar amb el present continu de l’actualitat imposada, la nostra intolerància patològica davant les frustracions) és d’una agudesa molt notable, i resulta gairebé tan fascinant com el seu enorme talent narratiu. Hi ha pàgines en aquest llibre literalment perfectes, i escenes enteres que semblen escrites en estat de gràcia. El capítol en el què Sam visita els territoris ocupats per Israel i conviu amb un grup de palestins, per exemple, és realment antològic.

Pagarà la pena seguir-li la pista a aquest escriptor. Si la segona novel·la de Keith Gessen supera tot el que aquesta primera ja ofereix, aquí tenim a un novel·lista cridat a donar-nos moltes hores d’alegria als lectors de tot el món.

Fitxa al nostre catàleg

Fitxa editorial

Pàgina web de l’autor

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: