El quinto en discordia

28 ag.

A les primeres pàgines d’El quinto en discordia, un nen llença sobre un altre una bola de neu que impacta sobre una dona embarassada i provoca el neixement prematur del seu fill; molts anys després, al capítol final del llibre, el secret que ocultava aquesta bola de neu acaba causant la mort de qui la va llençar. Així, el destí desfermat per aquell fet casual vertebra les vides dels dos nens que jugaven amb la neu, i també la del que va néixer prematurament com a conseqüència de l’accident. Boy Staunton, el nen que va llençar la bola, es convertirà en un famós milionari abans de morir assassinat; Dunstan Ramsay, qui la va esquivar, viurà una fosca vida d’estudiós i professor sempre a l’ombra del seu amic; Paul Dempster, el fill de la dona que va rebre l’impacte, acabarà convertit en un il·lusionista de fama mundial. Cadascun d’aquests personatges és el protagonista d’una de les tres novel·les de la Trilogia Deptford, l’obra mestra de l’escriptor canadenc Robertson Davies.

A El quinto en discordia, la primera novel·la de la trilogia, és Dunstan Ramsay qui ens explica la seva vida. L’ambient enrarit del seu poble natal de Deptford, la seva fascinació gairebé religiosa per la mare de Paul Dempster, l’experiència com a combatent a la primera guerra mundial, la carrera com a professor i com a hagiògraf, els seus viatges i, per sobre de tot, la seva relació amb Boy Staunton (l’antítesi gairebé perfecta de la seva pròpia persona) i els seus encontres impossibles amb Paul Dempster. El destí, sovint en forma d’atzar i de vegades fins i tot de miracles, plana sobre tota la seva vida, i la més gran evidència d’això és la forma en què el seu camí es va creuant amb el de Dempster, fugit de Deptford quan era un nen i convertit amb els anys en un il·lusionista que es fa dir Magnus Eisengrim. Però no és fins al final de la novel·la quan Dunstan Ramsay comprèn quin és el seu veritable paper en el drama que va iniciar-se aquell matí de la seva infantesa: cinquè en joc, el destí l’ha fet servir com a vehicle per propiciar l’encontre final entre Boy Staunton i Paul Dempster. Les conseqüències d’aquest encontre s’esclariran en les altres dues parts de la trilogia, Mantícora i El mundo de los prodigios.

Guardonada amb el Premi Llibreter 2006, El quinto en discordia reuneix en les seves 360 pàgines una història atractiva, uns personatges ben vius i una escriptura precisa i plena d’elegància.

Fitxa al nostre catàleg

Fitxa editorial

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: