Tristan Egolf, malaguanyat

28 set.

Per aquelles coses que té la vida, l’estadounidenc Tristan Egolf va néixer a San Lorenzo del Escorial l’any 1971, cinc dies abans de la nit de Nadal, fill d’un periodista i d’una pintora que es trobaven de pas en aquell poble madrileny. La seva infantesa americana va transcórrer al cor de Kentucky, un estat sureny per tradició més que per geografia; ell llavors no ho sabia, però aquest fet seria important per a la seva obra posterior. Després va viure a Pennsilvania, a Philadelphia i a París, on va arribar ja crescudet, amb un disc sota el braç i amb la intenció de convertir-se en escriptor. (El disc, un single en realitat, l’havia gravat amb el seu grup de punk Kitschchao, i pel que sembla no és gaire memorable.) Amb aquesta mena d’autoexili francès, el jove aspirant a novel·lista pretenia prendre la distància suficient per escriure, justament, sobre la seva vida a Kentucky. I la estratègia va funcionar.

Durant divuit mesos, Tristan Egolf va sobreviure a París tocant de dia la guitarra (res de punk, suposem) als ponts del Sena i escrivint de nit la seva primera novel·la, El amo del corral, una història fosquíssima, molt densa i cent per cent american gothic sobre un poble de Kentucky on succeeixen coses molt estranyes i aterridores. Imagineu-vos una barreja posmoderníssima de William Faulkner, Stephen King, Joyce Carol Oates i el Truman Capote primerenc d’Altres veus, altres àmbits: això (i molt més) és El amo del corral. El seu subtítol: La matanza del cerdo cebado y la insurrección de los lúcidos en la región del maíz.   

L’any 2002, quatre anys després de la publicació d’aquesta primera novel·la, va arribar a les llibreries La chica y el violín, una història més tradicional en la seva forma i millor acollida pel públic. I just en aquest moment, quan la crítica internacional començava a reconéixer el valor i la originalitat de la seva proposta, alguna cosa es va començar a tòrcer greument a la vida d’Egolf. El seu activisme polític, latent fins a llavors, va començar a endurir-se i a omplir tot el seu temps, marginant cada cop més la seva feina com a escriptor. L’estiu de l’any 2004 va ser detingut per treure’s la roba en públic per denunciar els abusos de les tropes dels Estats Units a la presó iraquí d’Abu Grhaib. No hi ha gaire informació al respecte, però sembla ser que a aquestes alçades, el seu comportament ja començava a ser erràtic. Tot just un mes després de la seva detenció, va ser pare per primer cop. Però ni tan sols això va ser suficient.

El 7 de maig de 2005, als 33 anys, Tristan Egolf es va disparar un tret al cap. Va deixar enrere el manuscrit de la seva última novel·la, Kornwolf, i una filla que encara no havia fet els nou mesos. 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: