84, Charing Cross Road

13 oct.

84, Charing Cross Road no és una novel·la, ni tampoc un conjunt de relats, ni cap mena de llibre de ficció. No és un llibre llarg: tot just arriba a les 110 pàgines en la seva edició catalana. Tampoc no és, sota cap criteri, un llibre difícil. No és un llibre amb molts personatges, ni amb una gran història, ni amb gaires canvis d’escenari. Si l’haguéssim de definir de forma tradicional, diríem que és un epistolari: un intercanvi de correspondència entre dues persones que al principi no es coneixen, i que acaben fent una amistat molt especial.

L’any 1949, Helene Hanff era una jove escriptora de Nova York amb una passió molt sana: l’amor pels llibres i la lectura. Com que no tenia gaires diners, comprava llibres de segona mà; però com que sí tenia bon gust, sovint aquests llibres no els trobava a Nova York i havia de demanar que els hi portessin de molt lluny. De vegades, de tan lluny com Londres. I així va ser com la Helene va començar a comprar llibres a la llibreria Marks & Co., situada al número 84 de Charing Cross Road, i va entablir una particularíssima correspondència comercial amb un dels dependents que hi treballaven, el molt anglès senyor Frank Doel.

Quan tot comença, Helene Hanff és una jove plena d’enginy i sense prejudicis, i Frank Doel, un llibreter seriós però amb un sentit de l’humor molt british. Aquest llibre és la correspondència que aquest home i aquesta dona tan diferents entre si van creuar-se al llarg dels anys: res més. Comença com un intercanvi de títols i preus i acaba com una amistat meravellosa. I nosaltres tenim el privilegi de seguir l’itinerari d’aquesta relació des del seu inici atzarós fins al seu emocionant final, dues dècades després.

Hi ha un punt d’acte de voyeurisme en aquest llibre; potser aquest sigui un altre dels seus encants. El cas és que, en el seu conjunt, aquest modest intercanvi de cartes conforma segurament un dels llibres més humans i vertaders que mai s’han publicat.

Fitxa al nostre catàleg

Fitxa editorial

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: