El sentido de un final

19 març

El-sentido-de-un-final

La darrera novel·la de Julian Barnes arriba a casa nostra precedida d’un estrany soroll mediàtic. Estrany, per contradictori: El sentido de un final ha resultat la novel·la guanyadora del darrer premi Man Booker, el més prestigiós de les lletres angleses, un guardó que Barnes, a diferència dels altres grans noms de la seva generació, mai no havia rebut encara malgrat el grapat d’obres mestres indiscutibles de les quals és autor; però justament El sentido de un final no seria, si fem cas a allò que ha dit una bona part de la crítica del seu país, la novel·la de Barnes que mereixeria quedar destacada dintre del conjunt de la seva obra amb aquest guardó tan llargament esperat. Ningú (o gairebé ningú) s’atreveix a negar la qualitat més que notable del llibre, però tampoc ningú (o gairebé ningú) renuncia a la temptació d’establir comparacions necessàriament odioses amb obres com El lloro de Flaubert, o com Arthur & George, o com Una historia del mundo en diez capítulos y medio, per tal de matissar o de rebaixar implícitament el valor d’aquest premi en considerar-lo un acte de justícia històrica (atorgar a Barnes el reconeixement oficial que fins ara se li havia negat) digne sens dubte de celebració, però que poc té a veure amb el valor real de la novel·la en qüestió. Sigui com sigui, amb premi Booker o sense, un llibre de Julian Barnes és sempre un llibre de Julian Barnes. I això, a l’Espai de llibres, vol dir lectura obligatòria i plaer garantit.

El sentido de un final és la història d’un home retirat, Tony Webster, divorciat i amb una filla ja casada, que des de la perspectiva que li dona l’edat rememora els seus anys d’adolescència i de primera joventut en companyia d’un petit grup d’amics i de la primera noia per la qual va sentir alguna cosa semblant a l’amor. Entre els amics destaca Adrian, un jove prodigiós i taciturn per qui Tony sempre va sentir una complexa fascinació, i amb el qual acabarà marxant-se la seva xicota, Veronica, una noia igualment complexa i plena de misteris (si més no, a ulls del fàcilment desorientat Tony). Un fet luctuós tancarà la primera part del llibre, centrada en aquests anys de formació del nostre protagonista, i donarà origen a la segona, en la què Tony, ja instal·lat en la seva plàcida existència de jubilat sense llaços ni càrregues familiars i sense grans aventures que explicar-se a si mateix, rebrà una herència inesperada que l’obligarà a repensar una part poc freqüentada de la seva història personal.

Amb poc més de 180 pàgines impreses en una tipografia generosa, El sentido de un final és un llibre que es llegeix en un sospir i que, com totes aquestes novel·les que tot just superen l’extensió tradicional d’una novel·la curta, corre el risc de deixar en el record un cert regust de lleugeresa, de facilitat excessiva, gairebé d’exercici d’estil, que convoca de seguida aquell sintagma tan desagradable: obra menor. La intensitat emocional (però també intel·lectual) que Barnes manté al llarg de tot el llibre, la lluentor habitual de la seva prosa, el to reflexiu, sovint epigramàtic, i també el pur interès d’una història que s’amplia i canvia de rumb i no desvetlla totalment el seu secret fins l’última línia, són les eines que Barnes fa servir per tal d’esquivar aquest perill. Si ho ha aconseguit o no, queda a judici de cada lector. Des d’aquí, en tot cas, no dubtem a recomanar-vos El sentido de un final i a celebrar que Julian Barnes per fi hagi rebut, al cap de tants anys de labor extraordinària, el reconeixement que tots els seus admiradors sempre li hem dispensat.

Fitxa al nostre catàleg

Fitxa editorial

Pàgina web de l’autor

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: