Dames del crim

10 juny

Dames del crim

Des d’Agatha Christie fins a Asa Larsson, des de Dorothy Leigh Sayers fins a Donna Leon, el gènere negre ha estat sempre un territori propici per a les dones. La figura de la dama del crim ha esdevingut fins i tot una mena de clixé perfectament recognoscible, popularitzat per infinitat de pel·lícules i sèries de televisió: una afable senyora d’edat més o menys avançada, preferiblement anglesa, que ordeix les trames maquiavèliques dels seus llibres mentre paladeja una tassa de té al jardí de casa seva.

Les actuals escriptores de novel·la policíaca, no cal dir-ho, estan molt lluny de perpetuar aquesta imatge. La constant renovació que el gè-nere negre ha experimentat durant les darreres dècades ha estat, en gran part, responsabilitat seva: escriptores tan diverses com P. D. James, Patricia Cornwell, Fred Vargas o Camilla Läckberg han obert camins nous dins un gènere centenari que gaudeix avui, més que mai, d’una salut envejable. Milions de lectors d’arreu del món ho certifiquen: de subgènere minoritari i no gaire valorat, la novel·la policíaca ha passat a convertir-se poc menys que en el gènere estrella de la nostra època, o, si més no, en un dels més àgils a l’hora de reflexar les pors, les tensions i les complexitats del món que ens envolta.

Des de les novel·listes anglosaxones de l’edat daurada del gènere detectivesc, fins a les joves escriptores nòrdiques que arrasen avui dia a les nostres llibreries, aquí trobareu una àmplia selecció d’autores que val la pena descobrir. Cadascuna d’elles va acompanyada d’un llistat de les seves novel·les disponibles a la nostra biblioteca.

Com sempre, podeu accedir als continguts de la guia clicant a sobre de la imatge.

Deixa un comentari