Playlist #2 – BCNs

3 set.

IMGP2442

# Deu llibres i pel·lícules que ens proposen deu mirades diferents a una mateixa ciutat. Deu invitacions a conèixer, reconèixer o enyorar una Barcelona que viu (o potser va viure un dia) més enllà del disseny, el turisme i els discursos oficials; tot a la vostra disposició, com sempre, a Ca n’Altimira.

#  #  #

1. La mala dona (Marc Pastor, 2008). Una incursió a la Barcelona d’Enriqueta Martí, la Vampira del carrer Ponent. La ciutat negra i sinistre d’ara fa cent anys, potser sense gaire glamour però amb molta personalitat.

2. Mundo maravilloso (Javier Calvo, 2007). La crònica excessiva de la ciutat dels negocis i/o els crims internacionals, en els anys immediatament previs a la crisi actual. Del mateix autor, no us perdeu la fantasia gòtica Corona de flores, sobre la Barcelona de la segona meitat del segle XIX.

3. Los príncipes valientes (Javier Pérez Andújar, 2007). O de com es veu i se sent Barcelona des de l’altra banda del Besós. Outsiders socials, lingüístics i espirituals a la recerca d’una identitat en la què integrar-se: una altra versió necessària de la història habitual de la Barcelona contemporània.

4. El consul de Sodoma (Sigfrid Monleón, 2009). La Barcelona de Jaime Gil de Biedma i la gauche divine, en una pel·lícula polèmica i molt discutida.

5. Matar en Barcelona  (Diversos autors, 2009). El primer volum de la col·lecció «Héroes modernos» d’Alpha Decay ens proposa, de la mà de dotze joves autors barcelonins de naixement o d’adopció, la reconstrucció literària de dotze crims reals ocorreguts a la ciutat comtal.

6. Últimas tardes con Teresa (Juan Marsé, 1966). La gran novel·la sobre la Barcelona de la immigració castellana durant els anys mitjans del franquisme: la ciutat de les barraques i la improvisació urbanística, la divisió social i les rancors no gaire soterrades entre «ells» i «nosaltres». Vista des de les alçades del vell Carmel del bar Delicias, Barcelona té una altra cara.

7. Vicky Cristina Barcelona (Woody Allen, 2008). O la ciutat vista amb ulls de turista despistat. Amb el respecte degut al gran Woody Allen, una pel·lícula immillorable per descobrir la moderna Barcelona aigualida de tòpic i postal.

8. No miris enrere (David Castillo, 2002). Nostàlgies de «l’autèntica Barcelona» de la mà d’un anarquista desencisat del Poblenou que es troba, als olímpics anys 90, ancorat en una ciutat que no reconeix.

9. Historia de mis calles (Francisco González Ledesma, 2006). Les memòries de González Ledesma, fill del Poble Sec i nen de la Segona República, són una invitació a recórrer la història de Barcelona al llarg de tot el segle XX.

10. Lo mejor que le puede pasar a un cruasán (Pablo Tusset, 2001). En la línia de les novel·les humorístiques d’Eduardo Mendoza, Tusset ens presenta una Barcelona de mala nota que també recorda, en un registre molt diferent, a la què retrataven les novel·les d’aquell altre gran cronista de la ciutat que fou Manuel Vázquez Montalbán.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: