Playlist #3 – Americana

10 set.

Needful Things

# Deu llibres, discos i/o pel·lícules que ens proposen deu mirades diferents a la vida als Estats Units. Somnis, malsons, victòries i derrotes, grans mitologies compartides i petits terrors privats; tot a la vostra disposició, com sempre, a Ca n’Altimira.

#  #  #

1. Submón (Don Delillo, 1997). El mestre de la paranoia i les conspiracions que tant agraden a l’altra banda de l’Atlàntic, en la seva obra més ambiciosa i, segons alguns crítics, també la més acomplida. Mig segle d’història i intrahistòria americanes en una novel·la de prop de mil pàgines que encara ens deixa amb ganes de més.

2. Vernon Dios Little (DBC Pierre, 2003). L’Amèrica dels assassinats múltiples als instituts i de la bogeria mediàtica. Un dels premis Booker més refrescants del nou mil·lenni, de la mà d’un australià que viu a Irlanda i que descriu com ningú les coses fosques que passen de vegades al cor de Texas.

3. Capturing the Friedmans (Andrew Jarecki, 2003). Un documental tan extraordinari com incòmode sobre abusos sexuals a menors en el si d’una família aparentment normal i feliç de la Middle America. El somni i el malson americans com les dues cares d’una mateixa moneda.

4. Último tren a Memphis (Peter Guralnick, 1994). Aquest primer volum de la monumental i celebradíssima biografia d’Elvis Presley escrita per Guralnick porta per subtítol «Elvis, la construcción del mito», i parla exactament d’això: de com un noi pobre i sense expectatives del Sud profund dels Estats Units es va arribar a convertir en un mite d’abast internacional que encarna, alhora, tots els tòpics, les aspiracions i les contradiccions d’un país que en només quatre anys va passar de sentir por d’ell i de tot allò que la seva música significava (rebel·lió juvenil, sexualitat desinhibida, trencament de les barreres racials) a engolir la seva figura fins a convertir-la en una mena de mascota nacional.

5. Nebraska (Bruce Springsteen, 1982). Un altre mite de la música popular americana, en el disc més fosc i desencisat de tota la seva carrera. Històries d’assassins, de perdedors, d’homes caiguts que no saben com aixecar-se, a ritme de guitarra i harmònica i en la veu trencada del boss.

6. Les germanes Grimes (Richard Yates, 1976). Amb el permís de John Cheever, Richard Yates és segurament el gran cronista de la vida als suburbis residencials dels Estats Units durant les dècades centrals del segle passat. La vida fàcil i avorrida de les classes mitjanes treballadores que van fugir en massa dels centres depauperats de les grans ciutats americanes, atretes per la promesa de seguretat i placidesa d’uns barris residencials on, inevitablement, no sempre tot era allò que semblava ser.

7. Terciopelo azul (David Lynch, 1986). Parlant de tot allò que no sempre és el què sembla ser, qui millor que David Lynch per fer aflorar la part més sinistra de la vida feliç del suburbi? Els primers minuts de Terciopelo azul, amb la lluentor de les tanques blanques, els cels blaus i els rostres riallers dels veïns, gent sana i de confiança, i el seu contrast salvatge amb l’orella escapçada que posarà en marxa el llarg malson que és la pel·lícula, són tota una declaració de principis del geni d’Spokane.

8. Historias de un gran país (Bill Bryson, 1999). Un llibre de cròniques de Bill Bryson que mai no ens cansarem de recomanar-vos. Aquí, l’article que li vam dedicar fa uns mesos.

9. La velocidad de la luz (Javier Cercas, 2005). La primera novel·la de Cercas després del seu gran èxit amb Soldados de Salamina va ser, precisament, una exploració sobre els efectes de l’èxit parcialment ambientada als Estats Units. Una mirada estrangera sobre un país on no totes les ferides de la guerra del Vietnam s’han acabat de tancar.

10. La tienda (Stephen King, 1991). Cap escriptor popular ha escrit tant ni tan bé sobre la vida a les petites comunitats urbanes de l’Amèrica d’avui, espais on la vida moderna i la mentalitat rural es donen la mà de formes sovint força perilloses. Castle Rock és, en aquest sentit, la gran creació de King, una petita ciutat imaginària de l’estat de Maine on les tensions soterrades són sempre a punt de sortir a la llum i arrasar amb qualsevol façana de normalitat. (A la imatge, un establiment que comparteix nom amb la botiga que desencadena el desastre a La tienda.)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: