Te verd

19 set.

Te verd

Fitxa editorial

Fitxa al nostre catàleg

Per què us el recomanem?

1. Tot i que Joseph Sheridan Le Fanu no va ser l’inventor de la ghost story, sí va ser ell qui va fixar definitivament l’estructura clàssica del relat de fantasmes britànic. Le Fanu, irlandès de caràcter apropiadament enigmàtic, va eliminar de les seves ficcions (gairebé) tot rastre dels excessos heretats de la vella novel·la gòtica, i en el seu lloc va introduir-hi valors com la versemblança, l’equilibri formal, l’absència d’un excessiu sentimentalisme, el respecte per la raó (en front de la qual destaca encara més la irrupció inexplicable del fantasma de torn) i una certa voluntat d’estil. M. R. James, un altre favorit de qui ens estimem els vells fantasmes anglesos, va rescatar-lo de l’oblit gairebé absolut en què havia caigut als primers anys del segle XX, i des de llavors la figura i l’obra de Le Fanu no han fet més que créixer en la consideració dels entesos. Els sis contes que recull aquest volum són del millor de tota la seva producció, que també inclou algunes novel·les agradablement romàntiques (en el sentit més fosc del terme).

2. Per als lectors catalans que vam créixer víctimes d’una addicció precoç a la literatura fantàstica, de terror i de misteri, la col·lecció L’arcà de Laertes és alguna cosa més que un segell editorial: és un record sentimental. Una col·lecció en català que agrupava a autors com Edgar Allan Poe, H. P. Lovecraft, Margaret Oliphant, Bram Stoker, E. F. Benson, Vernon Lee, Sir Arthur Conan Doyle o els mateixos Le Fanu i M. R. James: un luxe inimaginable. Juntament amb la més generalista Tus libros d’Anaya i amb alguns títols de butxaca d’Alianza, el catàleg exquisit de L’arcà ens va descobrir a molts joves lectors les meravelles i els horrors de tota una vessant de la literatura clàssica que rarament s’ensenya a les escoles. I és una llàstima, perquè estem convençuts que, administrats en el moment adequat, pocs llibres són tan capaços de crear lectors de per vida com El gos dels Baskerville, L’horror de DunwichDràcula.

3. Tornant a Le Fanu: doneu-li una oportunitat. No és arqueologia literària: és literatura enriquida amb el bon sabor dels anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: