Clara y la penumbra

30 set.

Clara y la penumbra

Fitxa editorial

Fitxa al nostre catàleg

Per què us el recomanem?

1. Tot i que els seus darrers llibres potser no han tingut la frescor imaginativa ni la cura estilística (ni tampoc, diríem, l’èxit popular) a què ens havien acostumat les seves primeres novel·les, José Carlos Somoza continua sent un dels escassos exponents espanyols d’allò que en diuen «best-seller de qualitat». En els seus millors llibres, Somoza inventa històries que agafen pel coll al lector des de la primera pàgina i no el deixen anar fins a la darrera línia, i les refereix amb una escriptura que conjuga eficàcia, agilitat i allò tan difícil de definir, però tan fàcil de detectar, que és la vocació d’estil. Les seves històries són complexes i gens predictibles, els seus personatges principals no són figures de cartró pedra sinó éssers creïbles amb els què el lector pot empatitzar, i la veu narrativa que fa d’intermediària entre els uns i l’altre, entre els personatges i el lector, parla amb la convicció de qui creu de veritat en tot allò que està explicant.

2. I Clara y la penumbra és, pensem, el millor d’aquests millors llibres de Juan Carlos Somoza. En un futur immediat que ja és, de fet, el nostre passat que s’allunya (la novel·la és de l’any 2001, i l’acció transcorre durant el 2006), l’art contemporani s’ha desviat per camins foscos i extremats però absolutament creïbles, i la nova moda internacional són els quadres humans: pintures fetes sobre la carn de noies molt joves, sovint adolescents, que alquilen els seus cossos per convertir-se d’aquesta manera en valuosíssimes obres d’art vivents. Partint d’aquesta premissa, i desenvolupant-la degudament fins als seus extrems més perversos, Somoza construeix un thriller d’aquells que alhora captiven la imaginació, regiren l’estòmac i et fan pensar. I tot, repetim, narrat amb un bon estil (digne, mesurat, amb tocs de color però sense cap estridència) que ja ens faria feliços trobar a molts d’aquells llibres que se’ns venen com a purament literaris.

3. Aquest llibre serà un dels protagonistes del nostre Club de Lectura d’aquest any. Perquè veieu que ho recomanem amb totes les conseqüències.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: