Playlist #6 – Crims daurats

10 oct.

Crims daurats

# Nou novel·les i una pel·lícula que transmeten tot el sabor de l’edat daurada del gènere detectivesc. Crims enginyosos, detectius elegants i algunes escriptores que conviden els seus lectors a un joc d’escacs d’allò més entretingut. Tot a la vostra disposició, com sempre, als prestatges de Ca n’Altimira.

#  #  #

1. L’assassinat de Roger Acroyd (Agatha Christie, 1926). Un llibre amb dos encants irresistibles: hi surt l’inimitable Hercules Poirot, el detectiu belga de les cèl·lules grises, i la resolució del crim del títol implica un gir d’allò més inesperat.

2. El misterio del Bellona Club (Dorothy Leigh Sayers, 1928). Una de les principals teòriques del gènere detectivesc durant el període d’entreguerres, i una de les aventures més notables de la seva creació, el senyorial (i estiradíssim) detectiu Lord Peter Wimsey,

3. El caso de los bombones envenenados (Anthony Berkeley, 1929). Roger Sheringham, novel·lista i detectiu aficionat que protagonitza diverses novel·les d’Anthony Berkeley, resol un crim que posa a treballar a un curiós «Detection Club» inspirat, sense cap dissimulació, en una associació real de novel·listes britànics de misteri de l’època integrada, entre d’altres, per Agatha Christie, Dorothy Leigh Sayers i el propi Berkeley.

4. Asesinato (Alfred Hitchcock, 1930). Un dels clàssics més clàssics de l’època britànica de Hitchcock.

5. Los perseguidos (C. S. Forester, 1935). El llibre perdut d’un novel·lista clàssic de les lletres britàniques, autor de La reina de África i també d’aquesta història negra que només va veure la llum setanta anys després de la seva escriptura.

6. Cuando sale la luna (Gladys Mitchell, 1945). Una novel·la policíaca que no s’assembla a cap altra novel·la policíaca que nosaltres coneguem. Estranya, atmosfèrica, molt literària (en el bon sentit de la paraula). Gairebé desconeguda a casa nostra, Gladys Mitchell és una de les escriptores de misteri més respectades al Regne Unit.

7. La juguetería errante (Edmund Crispin, 1946). D’Edmund Crispin ja us hem parlat aquí amb força extensió, així que no ens repetirem. El seu Gervase Fen, professor d’Oxford i detectiu aficionat, és un dels personatges més simpàtics que trobareu dins aquest món de la novel·la criminal.

8. La pared vacía (Elizabeth Sanxay Holding, 1947). Crims daurats en versió nord-americana, i amb una forta tirada cap al suspens.

9. La hija del tiempo (Josephine Tey, 1951). L’any 1990, aquesta novel·la va ser escollida com la millor novel·la de misteri de la història per la Crime Writer’s Association de Londres. Res a afegir.

10. Un extraño en mi tumba (Margaret Millar, 1960). Canadenca traslladada als Estats Units, dona del també novel·lista negre Ross Macdonald, Margaret Millar és una de les nostres escriptores de misteri favorites de tots els temps. I ho és, més enllà dels seus excel·lents arguments, pel seu estil, alhora natural i molt lluent, i per l’atenció que dedica a la construcció dels seus personatges.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: