Tres apunts suecs

11 oct.

Nobel

1. Com ja sabeu, l’Acadèmia Sueca va concedir ahir el premi Nobel de literatura 2013 a Alice Munro. A Ca n’Altimira hem celebrat, aquest any sí, la decisió dels acadèmics: Munro és una de les escriptores de relats (però no només de relats) més admirables que coneixem, i, als seus actius 82 anys, és tot un exemple de dedicació seriosa i compromesa amb la literatura. El nostre catàleg inclou tres títols de la canadenca, que us recomanem sense dubtar: Demasiada felicidad, Secretos a voces i Odio, amistad, noviazgo, amor, matrimonio.

2. Cada any, quan l’Acadèmia dels suecs és a punt de donar el seu veredicte final, els diaris no perdonen l’ocasió de publicar dos tipus d’articles aparentment imprescindibles: la travessa dels possibles guanyadors d’enguany, i el llistat dels grans escriptors de la història que mai no van rebre el premi (aquest últim, comparat sovint amb el llistat paral·lel dels escriptors que, incomprensiblement, sí el van rebre). Les travesses fan sempre una lectura interessant, i més ara que les omnipresents cases d’apostes angleses introdueixen també en aquesta mena de cabòries un agradable factor matemàtic; ara que Vargas Llosa ja té el premi, sembla que el proper gran nom de les lletres que tothom espera veure decorat amb el Nobel any rere any és Philip Roth. Però a nosaltres, la veritat sigui dita, ens agraden més els llistats d’admesos i exclosos a la glòria sueca: Echegaray vs. Borges, Winston Churchill vs. Nabokov, Tagore vs. Ibsen, el 95% dels premiats vs. Kafka, Proust o Henry James. Els misteris de la glòria literària.

3. Per sort, no totes les decisions de l’Acadèmia són així de discutibles. Al llarg dels anys, el Nobel ha premiat un bon grapat d’autors que continuen resultant-nos imprescindibles per entendre el nostre llegat literari, i alguns altres que, tot i estar potser una mica oblidats, tenen llibres que encara poden fer-nos gaudir plenament de la lectura. D’un d’aquests últims autors, Yasunari Kawabata, ja vam parlar aquí fa només uns dies; ara ens permetem recomanar-vos un altre, Heinrich Böll, un gran novel·lista alemany que avui no sembla ser gaire llegit, però que té una novel·la que a nosaltres en agrada molt, i que teniu disponible a la nostra biblioteca: Opiniones de un payaso.

Una resposta per a “Tres apunts suecs”

  1. OLYMPIA 11/10/2013 a 23:32 #

    Que jo sàpiga Munro només va escriure una novel·la per tant és lògic que se la consideri autora, pel damunt de tot, de relats. Elsx títols que dones i molts altres estan també editats en llengua catalana. És bo saber que a casa nostra es pot triar.
    Jo sóc de les que cada any elevo una pregària en favor del premi a Philip Roth. Em fa por que siguent un escriptor en llengua anglesa, com ho és Munro, el guardó es retardi massa.
    Quant a Böll ja queda molt llunyà. Va ser un narrador notable que va cavar la seva tomba per haver pertangut a les Joventuts Hitlerianes i haver-ho amagat, secret d’allò més lògic i que algú va fer públic.
    Salutacions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: