Un vestido de domingo

18 oct.

GM1369X.jpg

Fitxa editorial

Fitxa al nostre catàleg

Per què us el recomanem?

1. David Sedaris és un dels escriptors més divertits que coneixem. Va iniciar la seva carrera fent d’humorista radiofònic a la National Public Radio, i llavors la seva especialitat ja era la mateixa que després traslladaria als seus llibres: les històries autobiogràfiques absurdes. La seva vida laboral gens especialitzada, la seva família poc convencional (però molt entretinguda) o els replecs de la seva vida amorosa són la base dels seus llibres inclassificables, meitat memòries desmanegades, meitat llibres de relats sense ficció, que es llegeixen en un sospir i sempre amb un somriure a la cara.

2. A la biblioteca tenim tres llibres de Sedaris, tots igualment recomanables. Oh, blanca Navidad… és, com el seu títol indica, un recull dels textos més nadalencs de l’autor, i conté, juntament amb alguns relats humorístics absolutament desopilants, una mostra de les seves famoses històries sobre la vida laboral a l’Amèrica dels tombant de segle, que són, perquè us feu una idea, com la versió no ficcional dels relats de George Saunders; el text principal del llibre és una crònica de les dues setmanes que Sedaris, ja crescudet, va passar-se fent d’elf a uns grans magatzems de Nova York. Cíclopes inclou algunes de les peces ja contingudes al volum anterior, i barreja també alguns textos autobiogràfics amb relats purament literaris, i no necessàriament humorístics, que proven que Sedaris també sap jugar amb estil dintre de les regles de la ficció convencional. I Un vestido de domingo, finalment, és un conjunt de vint-i-dos textos purament memorialístics que tenen en comú el fet de tractar de la infantesa, l’adolescència i la primera joventut de Sedaris, amb un protagonisme especial (i totalment involuntari) de la seva família. Els tres són llibres que es gaudeixen de principi a final, i que donen una imatge molt acurada de les virtuts de l’autor, i també de les seves limitacions; però si encara si no heu llegit cap títol seu i voleu donar-li una oportunitat, Un vestido de domingo és el llibre que nosaltres us recomanem per començar.

3. Les virtuts i les limitacions de Sedaris, diem. Les virtuts, són evidents a cada pàgina: el to lleuger, l’observació imprevista, l’agradable manca de pretensions i, sobretot, això tan difícil de definir que és, senzillament, la simpatia natural. En quant a les limitacions, no busqueu en ell grans profunditats: Sedaris juga a una altra cosa. Els seus llibres són ideals per passar una tarda en bona companyia, rient i divertint-nos i sense treballar-hi gaire. I això, amics, de vegades s’agraeix.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: