Negra espalda del tiempo

25 oct.

Negra espalda del tiempo

Fitxa editorial

Fitxa al nostre catàleg

Per què us el recomanem?

1. Negra espalda del tiempo és el llibre més estrany, menys convencional, més difícilment catalogable de tots els publicats per Javier Marías. Segons on posem l’accent, podríem definir-lo com una novel·la basada en fets més o menys reals o com un fragment d’autobiografia contaminada de tota mena de ficcions. L’assumpte del llibre, allò que narra Marías amb el seu estil particular de sempre, són les interessants conseqüències que van derivar-se de la publicació de Todas las almas, la seva novel·la de 1989 sobre la vida social, cultural i amorosa d’un professor espanyol de literatura a un college d’Oxford. Unes conseqüències imprevistes, sovint improbables, gairebé sempre estranyíssimes, que obliguen al novel·lista a replantejar-se la relació entre ficció i realitat (entre vida i literatura) i que el posen en contacte amb una sèrie de personatges passats i presents (John Gawsworth i Wilfrid Ewart són els nostres preferits) la sola presència dels quals ja justifica aquest llibre.

2. «Creo no haber confundido todavía nunca la ficción con la realidad, aunque sí las he mezclado en más de una ocasión como todo el mundo, no sólo los novelistas, no sólo los escritores sino cuantos han relatado algo desde que empezó nuestro conocido tiempo, y en ese tiempo conocido nadie ha hecho otra cosa que contar y contar, o preparar y meditar su cuento, o maquinarlo.» I també: «No soy el primero ni seré el último escritor cuya vida se enriquece o condena o solamente varía por causa de lo que imaginó o fabuló y escribió y publicó». I això altre: «No creo que esto sea una historia, aunque puede que me equivoque, al no conocer su fin. El principio de este relato, eso lo sé, está fuera de él, en la novela que escribí hace tiempo, o aun antes de eso y entonces es más difuso, en los dos años que pasé en la ciudad de Oxford enseñando como un impostor entretenidas materias más bien inútiles en su Universidad y asistiendo al transcurso de aquel tiempo convenido. Su final quedará también fuera, y seguramente coincidirá con el mío, dentro de algunos años, o así lo espero.»

3. Coneixeu la història del Regne de Redonda? Des de finals dels anys 90, Javier Marías és el rei d’aquest illot deshabitat del Carib (tot i que hi ha tres altres pretendents al tro), i el sorprenent monarca no ha dubtat en concedir títols de Ducs de Redonda a un bon grapat d’amics i col·legues seus literaris, des de Pérez-Reverte fins a Ian McEwan. L’illot el va comprar l’any 1865 el pare del també escriptor M. P. Shiel, a qui la reina Victòria va atorgar el permís de fer servir el títol de Rei de Redonda; des de llavors, la corona es va anar transmetent de forma sovint atzarosa entre un petit llinatge d’escriptors britànics que mai no van saber ben bé que fer-ne, d’un honor tan poc comú. Sigui com sigui, a Negra espalda del tiempo Marías explica la història completa de com un escriptor madrileny sense gaire tirada cap a la monarquia va acabar coronat com a rei d’una illa que mai no ha trepitjat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: