Santuario

29 oct.

Santuario

Fitxa editorial

Fitxa al nostre catàleg

Per què us el recomanem?

1. Per la seva unitat de formes i d’estils, l’obra de William Faulkner composa un tot del qual resulta gairebé impossible destacar-ne alguna de les parts. Tot i així, novel·les com Mentre agonitzo, SartorisEl brogit i la fúria o Santuario (quatre llibres extraordinaris publicats en el termini impossible de tres anys, entre 1929 i 1931, quan l’autor tenia poc més de trenta anys) són les que han assegurat la posició de William Faulkner com un dels poquíssims novel·listes veritablement indefugibles del nostre cànon occidental contemporani. Indefugible, en el sentit de que sense ell no s’entén la literatura que va venir després. Penseu només en Gabriel García Márquez, i en la influència internacional del seu realisme màgic; doncs sense Faulkner no hi hauria García Márquez… o, si més no, no hi hauria el García Márquez que avui coneixem.  

2. Situades al comtat de Yoknapatawpha, un trassumpte imaginari del Mississipi profund on ell mateix va criar-se, les obres de Faulkner són plenes de violència i de foscor. El seu món és el món de la fam que va arribar després de la gran festa dels feliços anys 20, quan les conseqüències del crack borsari del 29 van deixar a milions de persones sense feina ni menjar, sobretot a les àrees rurals del país. Fa quatre anys vam dedicar-li aquí una postal a Faulkner, i dèiem llavors que la seva obra «és complexa, fosca, densa i força exigent, tant en l’aspecte purament formal (William Faulkner és el principal renovador de les formes narratives nord-americanes a la primera meitat del segle XX) com a un nivell emocional. Els llibres de Faulkner demanen de nosaltres un cert esforç, una entrega, un nivell de concentració que ens permeti endinsar-nos en una realitat que no s’assembla gaire (en aparença) a la nostra realitat de cada dia; a canvi d’aquest esforç, els llibres de Faulkner ens donen coses que poquíssims altres llibres ens poden donar. Ens donen un món sencer, el món de Yoknapatawpha, el món pertorbador de l’american gothic en tota la seva cruesa, i ens donen tot un paisatge moral d’una profunditat i una varietat de registres inigualable.»

3. Amb la seva estructura gairebé policíaca, Santuario és potser la novel·la més accessible de Faulkner. L’experimentalisme habitual dels seus llibres és troba present aquí d’una forma més moderada, l’argument té més pes i se’ns presenta d’una manera més convencional, i tot resulta, en general, més accessible que en altres llibres seus igualment famosos. Per aquest motiu us el recomanem com la millor porta d’accés a una literatura que ningú no s’hauria d’estar de conèixer.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: