Playlist #8 – Deutsches Requiem

10 des.

Stuka

# Un conte, set novel·les, un diari i un llibre de memòries que s’ocupen dels horrors de la Segona Guerra Mundial, atenent, des de diverses perspectives, al què, el com i el perquè de la bogeria desencadenada a l’Alemanya dels nazis. Tots els títols els teniu disponibles, com sempre, a Ca n’Altimira.

#  #  #

1. «Deutsches Requiem» (Jorge Luis Borges, 1949). Un conte inclòs a El Aleph en el què Borges, fervorós partidari de la causa aliada durant la Guerra però admirador de la cultura clàssica alemanya, ens posa a la pell d’un oficial nazi condemnat a mort per uns crims terribles que ell mateix no prova de justificar, però sí de racionalitzar.

2. K. L. Reich (Joaquim Amat-Piniella, 1963). Una novel·la que relata les condicions de vida dels presoners al camp de Mauthausen, on l’autor va estar internat fins al final de la guerra. Un clàssic durant molt de temps secret de la narrativa catalana contemporània.

3. Si això és un home (Primo Levi, 1946). Un dels primers relats en primera persona dels horrors del camp d’extermini d’Auschwitz. Levi, un del grans representants de la consciència intel·lectual d’Europa, iniciava amb aquest títol la seva lluita per evitar que les atrocitats de l’holocaust caiguessin a l’oblit.

4. El castell del bosc (Norman Mailer, 2007). La darrera novel·la publicada per Norman Mailer va ser un intent d’apropar-se a la figura d’Adolf Hitler reconstruint la seva (possible) infantesa. Una fantasia polèmica i estranya, però interessant.

5. Les benignes (Jonathan Littell, 2006). Parlant de novel·les polèmiques, aquesta de Jonathan Littell ho va ser força al seu país, França. Com en el conte de Borges, Littell dóna veu a un oficial nazi implicat en l’holocaust i responsable de tota mena de fets terribles; aquí, però, el to moral i filosòfic de Borges s’ha convertit, directament, en l’intent de fer-nos viure i comprendre la guerra des de l’òptica i els pressupostos dels criminals de guerra alemanys.

6. El pianista del gueto de Varsòvia (Wladyslaw Szpilman, 1945). La història increïble de Wladyslaw Szpilman, supervivent de l’extermini nazi als guetos jueus de Polònia.

7. La ofensa (Ricardo Menéndez Salmón, 2007). Una breu novel·la en clau simbòlica sobre un sastre alemany que, obligat a convertir-se en soldat i enfrontat a la barbàrie de la guerra, experimenta un bloqueig emocional total i absolut.

8. Diario (Ana Frank, 1947). El més famós relat en primera persona sobre què significava ser jueu en un país ocupat pels nazis.

9. La venedora d’ous (Linda D. Cirino, 1999). Una història d’amor i de despertar polític a l’Alemanya rural de 1936. L’única novel·la de la nord-americana Linda D. Cirico, filla d’immigrants jueus polacs, desapareguda l’any 2007.

10.  Paradero desconocido (Kressmann Taylor, 1938). La història, narrada en gènere epistolar i gairebé en temps real, d’una amistat entre un jueu i un gentil trencada per l’arribada al poder dels nazis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: